Omelettenkermis

VOK Omelettenkermis, eerste weekend van september   Voor de 38ste keer staat VOK Jezus-Eik aan de pannen om hun eierspecialiteiten voor iedereen klaar te maken. Dit jaar zijn de eieren exceptioneel want minstens 3 keer gecontroleerd en mega dik.

Zoals elk jaar kunnen de bezoekers kiezen uit 10 eierspecialiteiten. Acht echte omeletten met de meest denkbare combinaties en ingrediënten : champignons, aardappel, spek, zalm, merguez, paprika’s, ham. Dit jaar is de Omelet van de Chef een Quattro Formaggi met 4 soorten gemalen kaas; een lekkere smeuige omelet zoals onze chef alleen ze kan klaarmaken. Dit jaar ook weer op het menu het slaatje met geitenkaas, ei en spekjes maar vooral ook een nieuwe klassieker : vogelnestjes ook wel Scottish eggs genoemd in tomatensaus. Het recept van die vogelnestjes is bekend, berucht en beroemd volgens ons moemoe uit “van Vlees en Bloed”.

Vooraf kan iedereen kiezen uit een breed palet aan aperitieven en achteraf is een assortiment aan desserts. De blikvanger hier is ijs van Mariekerke, onze ijsman won dit jaar de 3de prijs op het Belgisch kampioenschap ijsjes maken in Hasselt. Dus een must.

Afspraak bij VOK Jezus-Eik, Louis Gunsstraat 36 in Jezus-Eik. Op vrijdag 31 augustus vanaf 19 u, zaterdag 1 september vanaf 17 u 30 en zondag 2 september tussen 11 u 30 en 15 u.

 

Het VOK-omelettenkermis Interview 2018
We zaten samen met het coordinatie-comité van de Omelettenkermis en gingen op zoek naar iets nieuws.
Waarom een omelettenkermis?
Toen de VOK in 1981 zijn terrein inhuldigde werd er een brainstorming georganiseerd met het kernbestuur en hun echtgenotes. De briefing was complex in zijn eenvoud : een eetfestijn dat enig was in zijn soort en organiseerbaar was in de nieuwe lokatie.
Pensen, steak, mosselen, kip werden uitgesloten en plots kwam het idee: omeletten. En tot vandaag blijkt dit iets unieks. In de beginjaren kregen we eens het bezoek van een Oost-Vlaamse gemeente om het idee te imiteren maar na 5 jaar zijn zij gestopt. Soms zien we hier en daar, ook in de streek, iets opduiken met eieren maar intussen zijn wij wel aan onze 38ste editie.
Verandert er iets?
Elk jaar verandert er wel iets. De minstgevraagde omelet wordt elk jaar afgevoerd en het jaar daarop komt er iets nieuws op het menu. Voor editie 2018 hebben we de Scottish eggs van vorig jaren behouden. Scottish eggs kennen wij hier als vogelnestjes maar zijn qua idee oorspronkelijk Schots. En voor het eerst is er ook een maaltijdslaatje geïntroduceerd. Natuurlijk zal een eitje in deze spek en kaas-sla verwerkt zitten…we gaan onze geschiedenis niet verloochenen.
 
Houd de VOK rekening met de crisis?
Als je berekent dat een omelet met de beste ingrediënten amper 7.5 € kost en het meest uitgebreide menu met aperitief,hapjes, hoofdschotel, frieten en dessert je amper 16 € kost, dan is dit duidelijk erg democratisch gebleven. Vooral omdat we met verse producten werken die we bij betrouwbare leveranciers betrekken. Neem het ijsroom, dat komt van een artisanale ijsmaker uit Mariekerke (aan de Schelde). Speciaal voor ons komt hij naar Jezus-Eik zijn product leveren. En ook voor tal van andere ingrediënten gaan we op zoek naar de meest geschikte leverancier.
Zo’n omelettenkermis zet wel veel volk aan het werk?
Inderdaad naast het coordinatie-comite die al maanden aan het plannen en organiseren zijn, wordt er op donderdag al naarstig alles klaargezet. Er is al keukenvoorbereiding vanaf vrijdag eerste uur. En alle leden worden via een beurtrol ingezet vanaf vrijdag tot maandagavond bij de opkuis. En de rol van heel wat echtgenotes bij voorbereiding en tijdens de kermis valt niet te onderschatten. Enkel met de inzet van iedereen kunnen wij het resultaat en de kwaliteit leveren welke we nastreven.
Wat moeten we nog weten?
De spelers en leden van de VOK staan op vrijdag 31/8 vanaf 19 u klaar. Op zaterdag 1/9 start de omelettenkermis vanaf 17 u 30 en zondag 2/9 tussen 11 u 30 en 15 u.  Dus het eerste weekend van september is de Louis Gunsstraat in Jezus-Eik weer al eens het eiercentrum van Belgie.
Tot dan!

 

het terras

Reacties zijn gesloten.