Omelettenkermis

VOK Omelettenkermis, eerste weekend van september Het VOK-omelettenkermis Interview 2017
We zaten samen met het coordinatie-comité van de Omelettenkermis en gingen op zoek naar iets nieuws.
Waarom een omelettenkermis?
Toen de VOK in 1981 zijn terrein inhuldigde werd er een brainstorming georganiseerd met het kernbestuur en hun echtgenotes. De briefing was complex in zijn eenvoud : een eetfestijn dat enig was in zijn soort en organiseerbaar was in de nieuwe lokatie.
Pensen, steak, mosselen, kip werden uitgesloten en plots kwam het idee: omeletten. En tot vandaag blijkt dit iets unieks. In de beginjaren kregen we eens het bezoek van een Oost-Vlaamse gemeente om het idee te imiteren maar na 5 jaar zijn zij gestopt. Soms zien we hier en daar, ook in de streek, iets opduiken met eieren maar intussen zijn wij wel aan onze 36ste editie.
Verandert er iets?
Elk jaar verandert er wel iets. De minstgevraagde omelet wordt elk jaar afgevoerd en het jaar daarop komt er iets nieuws op het menu. Voor editie 2016 hebben we de Scottish eggs van vorig jaar behouden. Scottish eggs kennen wij hier als vogelnestjes maar zijn qua idee oorspronkelijk Schots. En voor het eerst is er ook een maaltijdslaatje geïntroduceerd. Natuurlijk zal een eitje in deze spek en kaas-sla verwerkt zitten…we gaan onze geschiedenis niet verloochenen.
Nog iets speciaals?
Dit voetbalseizoen viert VOK een ‘ronde verjaardag’ want enkele tientallen jaren geleden werd VOK uit de fundamenten van de wielerclub van Jezus-Eik opgericht. Om dit te vieren krijgt elke bezoeker die een VOK-menu kiest een kans op enkele mooie prijzen in een pronostiek wedstrijd. De formule is hier ook simpel: per besteld menu krijgt de bezoeker een pronostiekformulier en gewoon gokken.
Houd de VOK rekening met de crisis?
Als je berekent dat een omelet met de beste ingrediënten amper 7.5 € kost en het meest uitgebreide menu met aperitief,hapjes, hoofdschotel, frieten en dessert je amper 16 € kost, dan is dit duidelijk erg democratisch gebleven. Vooral omdat we met verse producten werken die we bij betrouwbare leveranciers betrekken. Neem het ijsroom, dat komt van een artisanale ijsmaker uit Mariekerke (aan de Schelde). Speciaal voor ons komt hij naar Jezus-Eik zijn product leveren. En ook voor tal van andere ingrediënten gaan we op zoek naar de meest geschikte leverancier.
Zo’n omelettenkermis zet wel veel volk aan het werk?
Inderdaad naast het coordinatie-comite die al maanden aan het plannen en organiseren zijn, wordt er op donderdag al naarstig alles klaargezet. Er is al keukenvoorbereiding vanaf vrijdag eerste uur. En alle leden worden via een beurtrol ingezet vanaf vrijdag tot maandagavond bij de opkuis. En de rol van heel wat echtgenotes bij voorbereiding en tijdens de kermis valt niet te onderschatten. Enkel met de inzet van iedereen kunnen wij het resultaat en de kwaliteit leveren welke we nastreven.
Wat moeten we nog weten?
De spelers en leden van de VOK staan op vrijdag 1/9 vanaf 19 u klaar. Op zaterdag 2/9 start de omelettenkermis vanaf 17 u 30 en zondag 3/9 tussen 11 u 30 en 15 u. Dit jaar niet samen met Jezus-Eik kermis als was de VOK-omelettenkermis in 1981 de eerste om iets te organiseren op Jezus-Eikkermis. Maar we verkozen dit jaar eigenlijk de Jezus-Eikse feesten te spreiden over 2 weekends : weekend 1 is het VOK-kermis, de week erop is de Bosuil het centrum. Zo kan iedereen 2 keer ten volle genieten. Dus het eerste weekend van september is de Louis Gunsstraat in Jezus-Eik weer al eens het eiercentrum van Belgie.
Tot dan!

Werkverdeling

Naar jaarlijkse traditie pakt VOK Jezus-Eik het eerste weekend van september uit met zijn omelettenkermis.

Voor de 37ste keer staan de voetballers van VOK Jezus-Eik aan het fornuis. Wat 37 jaar geleden een rariteit leek is uitgegroeid tot een unieke traditie.

In 1981 was het een simpel idee. Een omelettenkermis was een primeur t.o.v. van de traditioneel gekende pensen-, mossel- en kippenkermissen. Vanaf dan een paar keer geïmiteerd maar intussen uniek in zijn genre is de Omelettenkermis van VOK Jezus-Eik een unicum onder de eetfestijnen in de regio…in Vlaanderen.

Dit jaar start de Omelettenkermis op vrijdag 1 september vanaf 19 u en loopt door op zaterdag 2 september vanaf 17 u 30 en zondag 3 september tussen 11 u 30 en 15 u.

De koks van de VOK presenteren weer een breed palet aan omeletten en eierspecialiteiten: 8 omeletten uit diverse regio’s en met diverse ingrediënten aangevuld met Scottish eggs (vogelnestjes) en een lekker slaatje…met eieren natuurlijk.

Voor de omelettenkermis worden de VOK-installaties in de Louis Gunsstraat in Jezus-Eik weer eens omgetoverd in een groot eierrestaurant.

Niet te missen qua evenement, qua aanbod en qua ambiance!


het terrasDe foto’s van de 32e

Reacties zijn gesloten.